Portrait of a young woman who refuses to alcohol and tobacco. Young girl struggling with her bad habits.

Ce se întâmplă în creier când bei alcool?

Adolescenții beau alcool din teribilism, ca să demonstreze că au rezistență la băutură, adulții beau ca să mai atenueze efectele stresului cotidian, sau beau social, la diverse ocazii. Dar aproape nimeni nu se întreabă care sunt cantitățile dincolo de care se instalează relația maladivă cu această substanță, alcoolul. Adică punctul din care începe dependența de alcool.

Așadar care este neurochimia alcoolului și a dependenței de acesta? Ce se întâmplă în creier când bem și cum evoluează creierul când consumul este cronic?

Primul lucru este eliberarea de dopamină, neurotransmițătorul care ne face să simțim plăcere (dopamina se descarcă în creier și la alte activități precum mâncatul sau …sexul). Plăcerea asociată îl face pe băutor să consume în continuare, pentru a obține și mai multă plăcere. Creierul învață să asocieze alcoolul cu experiențele plăcute. Cu cât persoana bea mai des și mai mult, apare o a doua schimbare: creierul se obișnuiește, apare toleranța la alcool, și omul simte nevoia de cantități tot mai mari pentru a obține aceeași plăcere. Este momentul când se instalează adicția.

A treia schimbare apare odată cu abuzul, adică expunerea repetată la alcool. Când devine obișnuit cu alcoolul, substanță cu efect depresant, de încetinire a funcțiilor cognitive, creierul compensează cu substanțe excitatorii (glutamatul). Creierul răspunde astfel devenind și mai excitabil în prezența alcoolului și chiar și când persoana nu consumă, el păstrează starea de excitație.

Având creierul în această stare de excitație și hiperactivitate, omul nu poate dormi bine, se simte mai anxios și poate dezvolta tremurături. Creierul are nevoie de efectele sedative ale alcoolului pentru a calma anxietatea dată de moleculele excitatorii, așadar persoana consumă iar alcool pentru a alunga anxietatea. Omul continuă să bea…

Adicția la alcool

Dacă omul bea din greu ani la rând, schimbările în creierul său sunt ireversibile. Băutura schimbă creierul din punct de vedere anatomic și neurologic. Alcoolul sensibilizează anumite circuite cerebrale și schimbă nivelul de neurotransmițători, afectând cortextul prefrontal, responsabil de funcțiile executive, autocontrol și decizii.

Pentru că anumite schimbări din creier cauzate de alcoolul ingerat zilnic nu pot fi inversate, persoana respectivă trebuie să evite alcoolul cu totul.

Oamenii variază în fața vulnerabilității lor în fața alcoolului, unii sunt mai susceptibili genetic decât alții. Jumătate din cei care sunt dependenți au alcoolici în familie, cealaltă jumătate dezvoltă dependență din cauza mediului, influențelor sociale, vârstei la care s-au apucat să bea.

Pentru cineva care a băut cronic, abstinența poate fi dificilă și recăderea frecventă, dar trebuie să știți că alcoolismul se tratează. Cea mai bună combinație este cea dintre medicamente și psihoterapie, dar alcoolicul trebuie să treacă printr-un program de detox înainte de a începe psihoterapia.

Serviciile clinicii ALIAT Suceava sunt dedicate celor cu probleme legate de consum de alcool.

 

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica