Oamenii învață unii de la alții. Atunci când un student rămâne cu prietenii și îi vede bând alcool sau consumând marijuana, învață despre acest comportament. Prietenii te judecă pentru că nu bei la o petrecere sau că nu fumezi cu ei, deci… te supui, ce să faci. Sau poate că nu te judecă, dar la un party, dacă toată lumea are o bere în mână, tu ce vei face? Oamenii imită alți oameni, e foarte simplu și, în acelați timp, foarte periculos.
Diferite tipuri de colegi
Puterea presiunii sociale nu se aplică în mod egal tuturor. Studiile și sondajele arată că prietenii apropiați au mai multă influență asupra comportamentului în comparație cu necunoscuții sau străinii. Mai mulți oameni au spus că au încercat alcool la adunări cu prieteni apropiați mai des decât petreceri mari pline de străini. Conexiunea prieteniei a întărit efectul.
Băutura la liceu
Când se discută despre presiunea colegilor, accentul cade de obicei pe tineri. Cercurile sociale ale studenților includ inși cu o mentalitate similară și de vârstă similară. Uniformitatea creată în cadrul acestor grupuri duce la un efect mai puternic de presiune. În ceea ce privește alcoolul, cei de vârstă universitară sunt cel mai expuși riscului ca presiunea colegilor să îi influențeze asupra consumului de substanțe.
Cercetătorii descriu această vârstă drept „fereastra vulnerabilității” din cauza ratei crescute a consumului de alcool la această vârstă.
Droguri
Presiunea colegilor funcționează la fel cu drogurile și cu alcoolul. Consumul de alcool este mai acceptabil și mai popular decât consumul de droguri ilicite. Drogurile ilicite sunt mai puternic legate de activitatea ilegală și de consecințele provenite din afara grupului social. Percepția consecințelor poate opri pe cineva să impună altcuiva să consume cocaină, de pildă. Ceea ce ar putea reduce șansele ca oamenii să încerce droguri mai tari. Dar alte tipuri de presiune din partea colegilor nu numai că duc la un comportamente periculoase pe termen scurt, dar pot planta semințele pentru obiceiuri dăunătoare și de lungă durată.
Există o anumită îngrijorare în legătură cu impactul mai târziu în viață. Presiunea colegilor poate înrăutăți obiceiuri nesănătoase care necesită tratament pentru a le depăși. În acest fel, suferința cauzată de consumul de alcool și alte tulburări de consum ar putea fi evitată în unele cazuri dacă oamenii ar fi mai educați cu privire la aceste presiuni sociale și cum să le evite.
Când te simți împins să participi la ceva ce nu vrei:
- Uită-te în ochii colegului și spune-i ferm și calm că nu vrei. Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a determina un prieten adevărat să renunțe.
- Sugerează o activitate diferită pentru a îndepărta conversația de subiectul nedorit: „Nu vrei mai bine să comandăm o pizza acasă în loc să mergem la bar?”
- Spune că nu poți participa din cauza responsabilităților de a doua zi : „Îmi pare rău, mă duc la muncă mâine/ am examen”.
- Părăsește grupul dacă presiunea continuă.
Dacă acest grup de prieteni continuă să te urmărească pentru a te implica într-un comportament care nu te interesează, atunci este posibil să nu fie prietenii cu care vrei să petreci timpul. Aceste tipuri de situații sociale pot fi obositoare în cel mai bun caz, și periculoase în cel mai rău caz.
Ajutor cu utilizarea substanțelor
Indiferent dacă presiunea colegilor a jucat sau nu un rol în dezvoltarea unei dependențe, ea poate fi extrem de greu de tratat de unul singur. Încercarea de a rezolva problema fără ajutor poate părea ușoară, dar aceste boli sunt periculoase fără îngrijirea adecvată. Ajutorul este disponibil, trebuie doar să faci primul pas și să suni Aliat Suceava.