harm reduction

Ce înseamnă harm reduction?

Auzim adesea despre politici de harm reduction în cazul celor care consumă droguri. dar ce înseamnă asta?

Tehnicile de harm reduction presupun reducerea riscurilor asociate consumului de drog printr-o serie de servicii și practici de sănătate care se aplică drogurilor ilicite și licite.

Acestea includ, dar nu se limitează la acestea, camere speciale dedicate consumului de droguri, programe de acordare de ace și seringi sterile, inițiative privind locuințele dependenților și ocuparea forței de muncă, ajutor care nu este condiționat de abstinență.Mai includ verificarea drogurilor, prevenirea supradozajului, sprijin psihosocial celui dependent și furnizarea de informații cu privire la consumul mai sigur de droguri.

Abordările acestea sunt rentabile, bazate pe dovezi și au un impact pozitiv asupra sănătății individuale și comunitare. Auzim că în Suedia există locuri speciale unde consumatorii se pot injecta, iată un exemplu de politică de harm reduction.

Știi că abstinența e extrem de greu de redobândit, dar măcar faci ceva ca să nu fie mai rău, să nu se răspândească infecțiile transmise de ace refolosite, să nu apară supradoza sau să nu se injecteze cu droguri de proastă calitate, care duc mai repede la degradarea globală a sănătății – iată ce este harm reduction.

Principiile reducerii daunelor:

Reducerea daunelor se bazează fundamental pe principii care vizează protejarea drepturilor omului și îmbunătățirea sănătății publice. Tratarea persoanelor care consumă droguri – împreună cu familiile și comunitățile lor – cu compasiune și demnitate, este esențială pentru reducerea daunelor.

Consumul de droguri nu înseamnă că oamenii își pierd drepturile lor fundamentale – aceștia rămân îndreptățiți la dreptul la viață, la cel mai înalt standard de sănătate realizabil, la servicii sociale, la viață privată, la protecția de detenție arbitrară și la protecția din fața cruzimii sau tratamentului degradant, printre altele.

Politici bazate pe dovezi:

Politicile și practicile de reducere a riscurilor sunt bazate pe un corp solid de dovezi care arată că intervențiile sunt practice, fezabile, eficiente, sigure și rentabile în diverse contexte sociale, culturale și economice. Majoritatea intervențiilor de reducere a riscurilor sunt ușor de implementat și ieftine, și toate au un impact pozitiv puternic asupra sănătății individuale și comunitare.

Reducerea daunelor (harm reduction) are la bază un angajament de abordare a discriminării și asigurarea faptului că nimeni nu este exclus din serviciile de sănătate și sociale de care ar putea avea nevoie din cauza consumului de droguri, a rasei, a genului, a identității de gen, orientării sexuale, ocupației sau statutului economic.

Oamenii ar trebui să poată accesa serviciile fără a trebui să depășească bariere inutile, inclusiv reglementările împovărătoare și discriminatorii. În plus, implicarea semnificativă a persoanelor care consumă droguri în proiectarea, implementarea și evaluarea programelor și politicilor care să le ajute este esențială pentru reducerea daunelor.

Evitarea stigmatizării:

Profesioniștii în reducerea riscurilor acceptă persoanele care consumă droguri așa cum sunt și se angajează să le întâlnească „acolo unde sunt” în viața lor fără judecată.

Terminologia și limbajul trebuie să transmită întotdeauna respect și să evite termenii stigmatizatori, sau diviziunile dintre drogurile „bune” și „rele”. Limbajul stigmatizant perpetuează stereotipurile dăunătoare și creează bariere în calea serviciilor sociale și de sănătate.

Obiective de reducere a daunelor:

Reducerea daunelor se bazează pe recunoașterea faptului că multe persoane din întreaga lume nu pot sau nu doresc să înceteze consumul de droguri ilicite.

Prin urmare, își propune să:

Păstreze oamenii în viață și să încurajeze schimbările pozitive în viața lor

Menținerea vieții persoanelor care consumă droguri și protejarea sănătății acestora sunt prioritățile cele mai urgente. Abordările de reducere a riscurilor sunt mai degrabă facilitatoare decât coercitive și au ca scop consolidarea schimbărilor pozitive în viața unei persoane, indiferent cât de mică ar fi această schimbare.

Reducerea riscurilor urmărește să îmbunătățească legile, politicile și practicile de aplicare a legii în materie de droguri, astfel încât acestea să nu dăuneze sănătății și bunăstării persoanelor care consumă droguri și comunităților lor.

Multe politici din întreaga lume creează și exacerbează riscul potențial și prejudiciile consumului de droguri. Acestea includ: criminalizarea persoanelor care consumă droguri; practici de poliție abuzive și corupte; refuzul serviciilor de îngrijire medicală salvatoare și de reducere a daunelor; restricții privind deținerea de accesorii injectabile; testarea forțată a urinei și reținerea în numele reabilitării; și discriminarea bazată pe consumul de droguri, clasă, rasă și sex.

Accesul la programe de prevenire, îngrijire și tratament de înaltă calitate, bazate pe dovezi, inclusiv abordări care implică încetarea consumului de droguri, e important pentru unii oameni.

Intrarea în tratament trebuie să fie în condițiile individuale și nu trebuie niciodată forțată. Mulți oameni care consumă droguri nu au nevoie de tratament, iar cei care se confruntă cu probleme asociate consumului de droguri pot să nu fie dispuși sau să nu poată intra în tratament numai pentru abstinență din nenumărate motive.

Deși abstinența de la consumul de droguri poate fi obiectivul pentru unii oameni care consumă droguri, aceasta este o alegere individuală și nu ar trebui impusă sau considerată singura opțiune.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica