masti

Câte ceva despre terapia cu măști…

Mastile vorbesc despre comunicare prin intermediul unei imagini purtabile a unei fete. In arta si drama sunt folosite pentru potentialul lor expresiv in legatura cu un ritual. Mastile sunt o forma universala de exprimare artistica care in general transmit putere, magie si mister atat pentru cei care le poarta cat si pentru audienta. In terapie este foarte important sa-i permiti clientului sa aiba un spatiu sigur pentru a incepe sa intre in legatura cu emotiile sale. Fiecare client are o modalitate diferita de a primi aceasta sarcina. Unii inteleg repede si exprima ceea ce simt lucrand masca; altii au nevoie de ghidare. Ne asiguram ca persoana a inteles ca aceasta modalitate de exprimare reprezinta un spatiu sigur, ca nu exista bine sau rau, talentat sau netalentat, descoperind, astfel, un mediu de acceptare si intelegere, fiindu-i mai usor sa se deschida si sa se exprime.

Mastile sunt pregatite (fie ele 3D, fie imagini plane ale unor masti neutre, feminine si masculine din care clientul alege) pe o masa impreuna cu acuarele pensoane, culori, carioci, bucati de hartie colorata diferit. Clientului i se explica intr-un mesaj simplu ce se asteapta sa faca fara prea multe detalii. Pe parcursul sesiunii se raspunde la intrebarile clientului cat mai neutru. Nu se intervine in proces cu directive punctuale pentru a nu amesteca trairile terapeutului cu ale clientului. Timp de desfasurare: 20-30 minute (se anunta cu 5 minute inainte de terminarea timpului). La final se discuta pe fiecare masca si pe subiectul ales de terapeut (ex: Astazi lucram masca dependentei!)

Prin terapia cu masti este incurajata exprimarea non-verbala si creearea unei punti intre exprimarea non verbala si cea verbala, crescand astfel autocontrolul clientului.
Se asigura un spatiu sigur de exprimare care promoveaza autoacceptarea si dorinta de a se confrunta cu emotiile negative si cresterea increderii prin folosirea unor cai sanatoase de exprimare acolo unde emotiile pot fi inconfortabile si granitele rigide. Prin intermediul mastii clientii pot trai o experienta eliberatoare si posibilitatea de a lucra cu mai multe arte in acelasi timp – joc de rol, povesti, pictura etc. Astfel ca aceasta terapie devine o interventie foarte puternica si plina de semnificatie.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica