shutterstock_190454402

Care e treaba cu țigara electronică?

Arome de cireșe, de măr, de ciocolată… Ai spune că nu a nimic vinovat sau nociv, că până și copiii le-ar putea gusta. Nu, nu este vorba despre înghețată, ci despre țigările electronice.

Acestea sunt dispozitive prin care nicotina este livrată corpului. Nicotina aceea din țigările clasice. Ea este un compus nociv și foarte adictiv. Vaporii din țigaretele electronice au mai puține chimicale nocive decât țigările clasice și nu ar trebui să cădeți în capcana credinței că ele sunt, cumva, mai sănătoase decât alte produse din tutun.

Compania americnaă Philip Morris a început să lucreze la țigara electronică încă din 1990 și azi, acest dispozitiv este de găsit în numeroase forme. Aceste produse au devenit un business serios și majoritatea companiilor producătoare de tutun le dezvoltă. Cei care fumează așa ceva sunt numiți „vapers”, de la vaporii țigărilor electronice. Procesul de a fuma așa ceva e deseori numit „vaping”.

În esență, aceste țigări elecronice livrează nicotină în plămân. Nicotina, în sine, nu e toxică, dar pentru copii poate fi letală. Pentru că nicotina este livrată în plămân dar e absorbită pe gură, metabolizarea ei, distribuirea în corp și eliminarea sunt la fel ca în țigaretele tradiționale.

Multe substanțe nocive pot fi găsite în e-țigarete. De exemplu alcaloizi, aldehide, metale grele (nichel, cadmiu, plumb, crom), arsenic, compuși volatili organici. Produșii lichizi din glicerină și propilenglicol sunt potențial carcinogeni pentru că se oxidează până la fromaldehidă și alte elemente toxice.

Alți factori ce pot afecta inhalarea compușilor toxici sunt: condițiile de mediu, fluxul de aer, mărimea camerei, numărul altor „vapers”, vârsta la care acest dispozitiv este utilizat, voltajul bateriei, intervalul dintre pufuri…
Teama medicilor este că, în prezent, tot mai mulți adolescenți se vor apuca de consumat e-țigarete, pentru că sunt marketate ca și cum ar fi mai puțin nocive decât cele tradiționale. Așadar, țigaretele electronice schimbă percepția asupra fumatului ca obicei nociv, și îl fac să pară ceva nevinovat. Dar nu este.

Expunerea la nicotină în adolescență poate afecta serios dezvoltarea cerebrală. Se schimbă arhitectura neurală, funcționarea normal creierului. Adolescenții care sunt expuși la nicotină devin dependenți de aceasta. Expunerea la nicotinăare impact asupra capacității de susținere a atenției, a impulsivității și a abilităților cognitive. Țigara electronică este nu mai puțin periculoasă pentru femei însărcinate.

Mulți fumători de țigară tradițională spun că folosesc țigara electronică pentru a se lăsa de fumat, ca o etapă intermediară până la abstinența totală. Dar studiile arată că nu se întâmpla astfel. Fumătorii de e-țigarete sunt la fel de „prinși” de ele precum ceilalți de țigările clasice.
Deci țigara electronică nu ajută la lăsatul de fumat ci perpetuează adicția.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica