betia_uscata

Beția uscată – Dry Drunk Syndrome

A renunta la alcool este doar primul pas in recuperare. Când un alcoolic nu mai bea intervine un optimism initial despre viitor. Dacă, cât a baut, viata a fost de nesuportat pentru el si ai lui, datorita abuzului de alcool, când a incetat consumul se asteapta la schimbari. Din pacate nu e suficient sa renunti la baut,asta e doar primul pas. Dacă persoana nu depune efort in recuperare asta inseamnă uneori un eșec personal. Un astfel de proces, în care fostul alcoolic rămâne blocat, poate fi numit beție uscată.

Termenul de „dry drunker” este folosit pentru a descrie o persoana care nu mai consuma alcool dar se comporta in multe aspecte ale vietii ca si cum ar fi inca in ceata adictiei. Poate fi furios si plin de resentimente si in loc sa gaseasca lucruri bune in viata fara alcool se comporta de parca ar fi intr-o inchisoare. Singura schimbare pe care a facut-o este aceea de a fi renuntat la baut, in rest comportamentul lui nu s-a schimbat.

De ce se intampla sa suferi de sindromul “betiei uscate”?

Persoanele care apelează la alcool sau droguri, pentru confort, fac asta pentru ca nu pot gestiona dificultatile de zi cu zi . Când renuntă la alcool nu fac decât să se intoarca la aceeasi condiție care i-a adus la abuzul de alcool.

Recuperarea înseamnă ca persoana dependentă de alcool să găsească o noua modalitate de a trai care este mai buna decat orice a fost inainte.Nu e posibil sa indepartezi tot stresul dar este posibil sa dezvolți noi modalitati de a face față provocarilor.

Simptomele Sindromului “Beției Uscate”

  • Toleranta scazuta la stres;
  • Persoana continuă sa se angajeze in comportmente nesanatoase;
  • Singuratate sau lipsa de interes pentru activitati ce pot umple timpul;
  • Negare – persoana refuza sa vada ca viata sa are nevoie de shimbari;
  • Isi aminteste doar de avantajele pe care I le-a adus alcoolul ce poate duce la recadere sau cresterea insatisfactiei de a fi treaz;
  • Isi plange de mila sau este foarte încrezătoare in abilitățile personale , astfel ca nu au nevoie de nimeni sa-I ajute;

Nu este de ignorant faptul ca foarte multe din persoanele care se lupta cu adictiile au si un alt diagnostic, ce tine de probleme cu sanatatea mintala ,astfel ca, atunci cand se pune diagnosticul de sindromul betiei uscate trebuie avut in vedere acest aspect.

Cum sa eviti sindromul “beției uscate”

Primul pas este sa recunosti simptomele.Persoanele care sunt implicate In recuperarea lor si in monitorizarea progresului au nevoie sa inteleaga ca recuperarea este un angajament pe viata care presupune continua schimbare si efort.De cate ori ceva nu merge bine este vital ca persoana sa fie atenta si sa remedieze situatia si sa caute ajutor.

Sursa: https://www.sobernation.com/

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica