beneficiile renunțării la alcool

Beneficiile renunțării la alcool. Ce se întâmplă cu corpul tău dacă renunți la alcool?

de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava

Motivele pentru care să renunți la alcool pot fi multe – conștientizezi că ai început să bei tot mai mult, și de când faci asta, te simți tot mai obosit și lipsit de energie. 

Poate nu mai simți așa multă atracție spre a bea cu prietenii și începe să îți displacă starea de mahmureală. Sau poate îți este teamă să nu te îmbolnăvești grav sau consumul să îți scape de sub control și să ajungi dependent. 

Ori observi că începi să ai probleme cu tensiunea arterială, deși nu ai schimbat altceva în stilul de viață și nici nu știi să ai boli cardiace, pielea ta arată rău, ai un somn zbuciumat și neodihnitor, te-ai îngrășat și nu reușești să slăbești, te concentrezi mai greu și se întâmplă să mai uiți lucruri.

Alteori, pot fi probleme mai grave care să te motiveze să renunți la alcool – tensiuni în familie, probleme la muncă, dorința de a bea tot mai mult și mai des, probleme de sănătate cauzate sau agravate de consumul de alcool, dependență de alcool și afectarea funcționării tale zilnice. Indiferent însă de situația în care te afli și motivele tale, renunțarea la alcool are numeroase beneficii pentru corpul tău.

În fapt, recomandările specialiștilor transmit că nu există niciun nivel al consumului de alcool în care acesta să poată fi considerat sănătos sau să nu prezinte risc de agravare în timp, cel mai singur fiind să nu fie consumat deloc – aceasta este concluzia unui studiu publicat în prestigioasa revistă medicală Lancet, desfășurat la nivel mondial pe durata a aproximativ 30 de ani în care au fost analizate riscurile consumului de alcool pentru sănătate. 

Tot mai mulți oameni au început să își propună și să pună în practică perioade mai scurte sau mai lungi în care să nu consume deloc alcool, să observe ce se întâmplă cu corpul lor.

Dacă ești curios ce se întâmplă cu corpul tău după ce renunți la alcool, te invităm să vizualizăm împreună efectele alcoolului asupra corpului și creierului uman și ce câștigi dacă renunți la alcool.

Cum acționează alcoolul asupra creierului?

Pentru că este o substanță consumată la scară largă în societățile occidentale, majoritatea oamenilor nu își pun întrebări cu privire la efectele pe termen scurt sau lung ale alcoolului asupra creierului, decât atunci când este prea târziu.

Unii cred că pot bea cantități mari fără să simtă mare schimbare de dispoziție. Dar acest fapt, chiar dacă adevărat, este un semn de îngrijorare pentru că semnalează instalarea toleranței. 

Adică corpul lor s-a obișnuit în așa măsură cu alcoolul, încât nu îi mai simte efectele. E cam ca atunci când, după ce te-ai obișnuit să bei 5-6 cafele pe zi, adormi tot la 11 noaptea. Doar că somnul tău nu mai are aceeași calitate.

Efectele alcoolului asupra dispoziției:

Cum acționează alcoolul asupra creierului? De ce ne face să ne simțim așa de bine, apoi ne face să ne simțim groaznic? Dean Burnett, doctor în neuroștiințe American, explică: corpul uman are mecanisme de oprire a efectelor substanțelor toxice (acizii din stomac nu ajung la creier, de exemplu). 

Dar alcoolul (mai cu seamă etanolul, tipul de alcool pe care îl beau oamenii) se dizolvă în apă și are molecula suficient de mică pentru a trece de aceste bariere. Deci alcoolul pe care îl bem ajunge la toate nivelurile corpului prin sânge. Și când se acumulează în creier, se întâmplă anumite lucruri (nu foarte bune).

Alcoolul este o substanță depresantă. Nu doar pentru că te face să te simți deprimat a doua zi (deși așa se întâmplă), ci pentru că reduce activitatea nervilor care ajung la creier. Ca și cum cineva ar da mai încet volumul unui radio. Dar de ce se comportă oamenii ridicol când beau? Dacă activitatea creierului se reduce, oamenii beți nu ar trebui să stea cuminți și să fie aproape adormiți?

Da, anumiți oameni se comportă astfel. Dar creierul uman este responsabil, pe lângă procesele care trebuie să aibă loc, și cu inhibarea altora. Este precum traficul dintr-un oraș: un job complex ce se bazează pe luminile roșii la semafor pentru a nu produce accidente. Fără aceste lumini, traficul ar fi blocat și plin de accidente. La fel și creierul. El declanșează anumite procese doar atunci când este nevoie, în restul timpului, el oprește „traficul”.

Sub influența alcoolului, luminile roșii ale „traficului” sunt reduse în ariile cerebrale care, de obicei, țin sub control senzația de euforie și dezinhibiție socială. Alcoolul „stinge” și ariile responsabile de claritatea vorbirii și coordonarea mersului.

Sistemele noastre mai simple, cum e cel pentru controlul ritmului inimii sau respirației sunt destul de robuste și nu sunt afectate de alcool. Dar cele mai sofisticate sunt mai ușor de perturbat de către etanol. E ca și cum ai scăpa un casetofon din anii ‘80 pe jos și el tot funcționează, în vreme ce, dacă scapi un smartphone foarte sofisticat de azi, vei avea o notă de plată grasă de reparații. Sofisticarea generează vulnerabilitate.

La fel se întâmplă cu alcoolul și creierul. Funcțiile superioare sunt primele care „se duc”. Inhibițiile sociale, jena și vocea din cap care spune „nu e o idee prea bună” sunt reduse la tăcere. Când ai băut e mai probabil să spui tot ce îți trece prin cap.

Alcoolul și memoria:

Memoria este o funcție fundamentală și foarte complexă. Alcoolul o afectează în mod particular pentru că perturbă funcționarea hipocampului, regiunea responsabilă de formarea și encodarea amintirilor. 

Alcoolul poate limita formarea de amintiri pe termen scurt. Nu e un fapt definitiv, evident. Se formează amintiri din orele în care erai beat criță, dar ele sunt mai puțin eficiente și mai vagi.

Majoritatea oamenilor, dacă beau destul de mult, pot avea blackouts (pierderi de memorie), adică intoxicația la nivelul creierului este atât de mare, încât nu pot vorbi sau coordona mersul. În cazul persoanelor dependente de alcool, însă, acest aspect este diferit. 

De cele mai multe ori, acestea au băut atât de mult și atât de mult timp, că organismul lor s-a adaptat substanței. Au dezvoltat toleranță la etanol, dar acesta își face simțite efectele nocive. Nu par să aibă probleme de comportament când beau, dar 10 minute mai târziu uită ce au spus.

ce se intampla cand renunti la alcool?

Ce câștigi dacă renunți la alcool?

Beneficii ale renunțării la alcool pe termen scurt și lung – ce se întâmplă cu corpul tău după ce renunți la alcool:

  • vei începe prin a trece prin efectele fizice ale deprivării de alcool, prin stări inconfortabile sau de multe ori periculoase de sevraj, însă acestea se amplifică în primele 72 de ore iar apoi se ameliorează tot mai mult până se remit complet. Depășirea stărilor de sevraj arată o modificare pozitivă – corpul tău începe să creeze un nou echilibru fără alcool și efectele lui;

  • nivelul zahărului din sânge va scădea și va ajunge treptat la normal – în acest fel scade riscul de a dezvolta diabet (alcoolul afectează reglarea nivelului de zahăr din sânge);

  • vei pierde din greutate (băuturile alcoolice au un aport caloric ridicat) și vei evita mai ușor să nu mănânci în exces;

  • vei avea un somn tot mai bun și odihnitor;

  • vei vedea o îmbunătățire semnificativă a aspectului tău fizic – pielea ta va avea un aspect mai tânăr și mai luminos;

  • tensiunea arterială va scădea la un nivel normal;

  • va scădea toxicitatea și inflamația de la nivelul ficatului;

  • vei începe treptat să devii mai calm – va crește toleranța la frustrare;

  • relaționarea cu ceilalți se îmbunătățește;

  • devii mai încrezător și îți recapeți respectul de sine;

  • vei economisi mai mulți bani pe care să îi investești în plăceri mai sănătoare – sport, plimbări;

  • ești mai energic și îți vei recăpăta treptat interesul pentru activități și hobby-uri ignorate;

  • te concentrezi mai bine și funcția memoriei își poate reveni aproape spre complet;

  • scade riscul de îmbolnăvire gravă și sistemul tău imunitar va fi mai eficient;

  • vei redeveni mai empatic față de cei din jur și vei comunica mai bine, cu conflicte mult mai rare;

  • se va îmbunătăți capacitatea de rezolvare a problemelor.

Dacă oricând renunțarea la acool pentru o perioadă de timp va aduce îmbunătățiri importante în viața ta, în cazul dependenței, oprirea și menținerea abstinenței totale de la consumul de alcool sunt imperios necesare.

Dependența de alcool înseamnă pierderea controlului asupra consumului de alcool odată de ce este inițiat – abstinența totală ca stil de viață este singura modalitate de recăpătare a echilibrului personal.

Cum se instalează și se menține dependența de alcool?

Adolescenții beau alcool deseori din teribilism, ca să demonstreze că au rezistență la băutură, adulții beau ca să mai atenueze efectele stresului cotidian, sau beau social, la diverse ocazii. Dar rareori se întreabă, și unii și alții, care sunt cantitățile dincolo de care se instalează relația maladivă cu această substanță, alcoolul. Adică punctul din care începe dependența de alcool.

Așadar care este neurochimia alcoolului și a dependenței de acesta? Ce se întâmplă în creier când bem și cum evoluează creierul când consumul este cronic?

Primul lucru este eliberarea de dopamină, neurotransmițătorul care ne face să simțim plăcere (dopamina se descarcă în creier și la alte activități precum mâncatul sau sexul). Plăcerea asociată îl face pe băutor să consume în continuare, pentru a obține și mai multă plăcere.

Creierul învață să asocieze alcoolul cu experiențele plăcute. Cu cât persoana bea mai des și mai mult, apare o a doua schimbare: creierul se obișnuiește, apare toleranța la alcool, și apare nevoia de cantități tot mai mari pentru a obține aceeași plăcere. Este momentul când se instalează adicția.

A treia schimbare apare odată cu abuzul, adică expunerea repetată la alcool. Când devine obișnuit cu alcoolul, substanță cu efect depresant, de încetinire a funcțiilor cognitive, creierul compensează cu substanțe excitatorii (glutamatul). Creierul răspunde astfel devenind și mai excitabil în prezența alcoolului și chiar și când persoana nu consumă, el păstrează starea de excitație.

Având creierul în această stare de excitație și hiperactivitate, pot începe să apară probleme de somn, stări de anxietate și dezvoltarea tremurăturilor. Creierul are nevoie de efectele sedative ale alcoolului pentru a calma anxietatea dată de moleculele excitatorii, așadar persoana consumă iar alcool pentru a alunga anxietatea. Și acest ciclu descris continuă iar și iar în dependența de alcool.

Tratarea dependenței de alcool:

Dacă o persoană bea mult ani la rând, schimbările în creierul său sunt ireversibile. Băutura schimbă creierul din punct de vedere anatomic și neurologic. Alcoolul sensibilizează anumite circuite cerebrale și schimbă nivelul de neurotransmițători, afectând cortextul prefrontal, responsabil de funcțiile executive, autocontrol și decizii.

Pentru că anumite schimbări din creier cauzate de alcoolul ingerat zilnic nu pot fi inversate, persoana respectivă trebuie să evite alcoolul cu totul.

Oamenii variază în fața vulnerabilității lor în fața alcoolului, unii sunt mai susceptibili genetic decât alții. Jumătate din cei care sunt dependenți au alcoolici în familie, cealaltă jumătate dezvoltă dependență din cauza mediului, influențelor sociale, vârstei la care s-au apucat să bea.

Pentru cineva care a băut cronic, abstinența poate fi dificilă și recăderea frecventă, dar trebuie să știți că alcoolismul se tratează. Cea mai bună combinație este cea dintre medicamente și psihoterapie, dar persoana dependentă de alcool trebuie să treacă printr-un program de detox înainte de a începe psihoterapia.

Serviciile clinicii ALIAT Suceava sunt dedicate nevoilor persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool. Renunțarea la alcool poate fi dificilă. Este un proces complex, de lungă durată, care solicită toate resursele persoanei, implicarea, forța motivațională, însă care oferă beneficii și rezultate neprețuite – recuperarea libertății, a controlului asupra propriei vieți.

Contactați un psihoterapeut

Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica