shutterstock_695167807

Bei un singur pahar și crezi că asta nu te afectează?

Există destui oameni care cred că dacă au băut un singur pahar de alcool, judecata lor nu e afectată deloc. Se suie la volan, conduc o ședință de după amiază, iau decizii de tot felul.

 

Dar realitatea este că, chiar și un singur pahar de… ceva, te face să iei decizii slabe.

Chiar și un singur pahar de alcool poate să afecteze capacitatea cognitivă. Un singur pahar de alcool poate să interfereze cu felul cum gândim și, ceea ce e mai grav, să nu ne dăm seama de asta.

 

Studiul care demonstrează acest fapt a fost făcut de psihiatrii de la San Diego State University  din California, și a fost publicat în publicația PLOS One.

La acest studiu au participat 18 băutori ocazionali care au fost apoi rugați să rezolve niște teste pe calculator, menite să arate nivelul de autocontrol în condiții de stres și de distragere a atenției.

Testul respectiv le măsura timpul de reacție și corectitudinea când li s-a cerut să apese un buton pentru a împerechea pătrate colorate pe ecran, fiind în acelați timp distrași de pătrate …necolorate.

Experimentul a avut loc în două situații: după ingerarea unui pahar de alcool și după ingerarea unui pahar de suc de portocale (grup de control). Li s-au măsurat și undele cerebrale, sau activitatea electrică a creierului (undele Beta și Theta, implicate în control motor și decizie) în timp ce încercau să „împerecheze” pătratele colorate.

Băutura impietează asupra puterii de decizie

Cum afectează un singur pahar puterea noastră de decizie? Experimentul de mai sus a arătat că un pahar de alcool nu afectează undeve Beta, dar undele Theta, mai mult ca sigur.

Deși au băut doar un pahar de vin subiecților li s-au diminuat undele Theta până la jumătate față de cei care au băut suc de portocale. La testul respectiv, subiecților li s-a redus acuratețea cu 5%, deși timpul de reacție nu a fost afectat!

Morala? Chiar și un singur pahar poate cauza probleme. Dacă crezi că poți șofa după un pahar de vin sau poți scrie coerent un email… mai gândește-te. Alcoolul afectează acuratețea. Nu viteza, ci acuratețea. Controlul motor nu pare să fie afectat de alcool, dar corectitudinea manevrelor are de suferit. Cel mai evident este atunci când conducem mașina.

Lauren Beaton, una din autoarele acestui studiu, a spus că „de obicei, atunci când conducem mașina, operăm pe pilot automat. Dar când apare un pericol, când o mașină ne tale calea, trecem de pe pilotul automat pe control cognitiv, și trebuie să fim în stare să luăm deciziile corecte atunci, lucru care nu se mai întâmplă dacă suntem sub influența alcoolului, fie el și în cantitate mică”.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica