personalitatea-dependenta

Armonizarea familiei – secretul eficienței în psihoterapia adicțiilor

Mesajul meu pentru familiile din România care trec printr-o problemă legată de dependență ar fi să nu se lase copleșite de furie și de resentimente, să își păstreze speranța pentru că există soluții chiar și la această problemă, care uneori pare de nerezolvat”

Terapia mixtă rezidențială este o inovație ”pe val” în terapia adicțiilor, cu o eficiență dovedită și, în plus, e foarte democrată: se adresează tuturor persoanelor care au probleme de dependență și co-dependență, indiferent de vârstă, studii, etnie sau apartenența religioasă. Este necesar doar să îți dorești să schimbi ceva în viața ta, să te surprinzi zi după zi cum te regăsești pe tine însuți așa cum erai în perioada anterioară instalării adicției, susțin specialiștii.

Terapia mixtă, pe care Clinica ALIAT Suceava o implementează cu rezultate deosebit de bune de peste un an de zile, este un pas absolut necesar dintr-un program complex de recuperare în care intră un pacient dependent împreună cu familia acestuia. Recâștigarea contextului familial și a suportului direct al familiei produce schimbarea majoră a tiparelor de interacțiune din familii (tipare care mențin comportamentul dependent și co-dependent), și devine astfel o parte integrantă a procesului de recuperare a pacientului cu dependențe.

Terapia mixtă rezidențială este o terapie dinamică, de mișcare, de reconectare emoțională cu tine, familia ta și mediul înconjurător. Este un program care poate include terapie de grup și familie, trasee montane și art-terapie. Terapia mixtă rezidențială se bazează pe principiile terapeutice ale echipei din Clinica Aliat Suceava, specifice terapeuților clinicii, care provin din școli diferite de formare în psihoterapie. Abordarea îmbină metode din terapia sistemică de cuplu și familie, terapia cognitiv-comportamentală, terapia narativă și cea experențială.

I: Premiul Revistei Avantaje pentru inovație

Reconstruirea familiei în profunzime și armonizarea dintre membrii acesteia este pariul acestei terapii inovatoare, explică Alina Ciupercovici: Elementul de noutate este în primul rând metoda noastră, care aduce împreună pentru câteva zile întreaga familie pentru a parcurge întregul proces terapeutic. Apoi, această îmbinare între metodele terapeutice noi, viziunea holistică asupra problemei, venind împreună cu ideea conservatoare a comunicării față în față pentru reconectarea membrilor familiei, este un alt element de noutate. Pacienții noștri au fost deschiși la propunerea acestui pas terapeutic, și așa cum vă spuneam, unii dintre ei au dorit un astfel de demers. Vom vedea însă cum vor reacționa la această nouă metodă de tratament. Metodele de lucru sunt alese în funcție de grup, de nevoile exprimate de ei atunci, de ce vedem că au nevoie să lucreze în terapie”.

De altfel, gradul de inovație al terapiei rezidențiale a fost recunoscut și prin decernarea, în cadrul Premiilor Revistei Avantaje, a titlului de Femeia Anului, Alinei Ciupercovici, la categoria Excelență în Sănătate,

”Totul a pornit de la ce mi-a spus un pacient: <Vă rog ajutați-mă să îmi fac familia să înțeleagă că eu m-am schimbat, că nu mai am aceleași comportamente. Ei mă văd la fel, indiferent cât timp a trecut de când nu am consumat. Nu am reușit să îi fac să înțeleagă cum m-am transformat>”, povestește psihoterapeutul Alina Ciupercovici, managerul Clinicii ALIAT Suceava, o susținătoare convinsă a terapiei rezidențiale mixte, implementată din 2016.

I: Rată de recuperare de 65%

În momentul prezent, rata de recuperare a persoanelor dependente care au accesat serviciile Clinicii ALIAT Suceava este de 65%. ”Credem că o astfel de abordare holistică a problemei, prin terapie mixtă rezidențială, vine în completarea terapiei individuale, de grup și a terapiei familiale în care pacientul deja o primește. De asemenea, o astfel de terapie poate fi un început pentru familiile și pacienții dependenți care vin de la distanțe mari, din țară și străinătate, deoarece îi face să se conecteze la problemele pe care le au legate de dependență și co-dependență. Astfel, cred că rata de recuperare poate crește. I-aș spune însă unui părinte care are un copil sau un adolescent cu astfel de probleme că ar putea să urmeze niște pași de recuperare, că nu este lipsit de ajutor și de suport. Mesajul meu pentru familiile din România care trec printr-o problemă legată de dependență ar fi să nu se lase copleșite de furie și de resentimente, să își păstreze speranța pentru că există soluții chiar și la această problemă, care uneori pare de nerezolvat”, apreciază Alina Ciupercovici.

I: Provocările terapiei – propriile limitări și credințe personale

În opinia psihoterapeutului sucevean, provocările unui astfel de program sunt, inevitabil, conflictele preexistente deja în familie și cu care oamenii intră în terapie. De asemenea, ”propriile limitări emoționale și credințele personale că fiecare parte deține adevărul absolut. Prejudecățile legate de cum trebuie și cum nu trebuie făcute lucrurile. Noutatea acestui proces”.

Un rol important, în cadrul schemei de terapie, îi revine medicului psihiatru, cel care are sarcina diagnozei și a stabilirii și monitorizării tratamentului psihiatric. Uneori este necesar tratamentul psihiatric, alteori nu. Depinde de vârsta pacientului, gradul de dependență, alte diagnostice, istoricul psihiatric și anamnezic al acestuia.

Terapia prin povești este o metodă terapeutică pe care echipa de la Suceava o folosește cu un succes motivant și care oferă pacienților acesteia posibilitatea de a exprima emoții pe care le reprimă sau de care le este rușine…. Povestea le oferă o altă posibilitate de a se exprima și de a se cunoaște.

În situația extrem de delicată când persoana cu dependențe este foarte tânără, trebuie urmate anumite proceduri, recomandă Alina Ciupercovici. Prima etapă este ca părintele sau aparținătorul legal să facă o programare pentru evaluarea copilului. Până acum ni s-au adresat familii cu tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, cu probleme legate de dependența de etnobotanice, marijuana și alcool. În funcție de această evaluare se stabilesc ulterior pașii de intervenție și tratament ai pacientului și familiei lui. Intervenția pediatrului este necesară doar dacă observăm o afecțiune de ordin somatic. Ar fi excelent dacă medicii pediatri ar direcționa pacienții cu astfel de probleme spre servicii specializate de tratament”.

I: Multiplicarea modelului de terapie

Dintre toate feedback-urile primite de la debutul terapiei dedicate familiilor, mărturia care a impresionat-o cel mai tare pe Alina Ciupercovici este cea a unei familii, soț-soție, care au ajuns la Suceava pentru a înțelege cum să îl ajute pe fiul lor în vârstă de 15 ani, dependent de droguri. ”M-a impresionat suferința lor… nu știau cum să facă, ce pași au de urmat ca să îl ajute. După week-end-ul de terapie pentru familii, au plecat mai liniștiți, mai senini, cu răspunsuri atât de la noi, terapeuții, cât si de la celelalte familii din grup. Au găsit unele răspunsuri, unele căi de a-l ajuta pe fiul lor”, rememorează psihoterapeutul sucevean.

Alina Ciupercovici și echipa sa recomandă multiplicarea modelului de terapie și la alte centre de terapie a adicțiilor, întrucât terapia ar avea avantaje multiple și ar îmbunătăți și facilita recuperarea persoanelor cu dependență. ”Să aibă încredere în ei și în pacienții lor”, le transmite specialistul sucevean colegilor ei implicați în terapia pe cât de dificilă, pe atât de frumoasă a persoanelor cu dependență.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica