Dacă mai era nevoie de argumente că adicția are o fundație biologică și ereditară, ea vine odată cu studiul publicat de Biological Psychiatry: publicația redă un studiu care a cercetat neurochimia creierului expus la alcool și riscurile dezvoltării alcoolismului la descendenți.
Oamenii care au în familie membri dependenți de alcool secretă mai multă dopamine în ariile corticale dedicate recompensei, ca răspuns la alcool. Mai mult decât oamenii deja dependenți de alcool și decât cei fără antecendente familiale de dependență de alcool, așa cum arată acest studiu.
„Stimularea exagerată a ariilor corticale ale recompensei de către așteptarea alcoolului poate să pună oamenii care au antecendente familiale de alcoolism în fața unui risc mai mare, sau poate fi un factor de risc în sine”, spune Lawrence Kegeles, doctor în psihiatrie la Columbia University.
Studiul a urmărit factorul de risc pentru alcoolism și a inclus 34 de participanți fără antecendente familiale, 16 participanți cu istorie familială de alcoolism și 15 diagnosticați cu boala. Doctorul Kegeles și colegii săi au scanat creierele celor implicați în studiu pentru a vedea cantitatea de dopamină în ariile cerebrale asociate cu adicția și recompensa. Participanții au fost supuși scanării cerebrale după ce au ingerat o băutură cu alcool – un cocteil cu votcă, tonic și merișor – sau li s-a dat un placebo fără votcă. Chiar dacă participanții nu au știut ordinea în care urmau să primească băuturile, dacă prima dată primeau placebo credeau că vor primi alcool următoarea dată.
Toate grupurile de participanți aveau același nivel de dopamină la ingestia de alcool. Dopamina indusă de alcool e previzibilă la cei care au deja alcoolism. Dar: „am descoperit că aceia care aveau antecedente familiale aveau și un răspuns pronunțat la băutura placebo, mai mare decât cei din celelalte grupuri, indicând că așteptarea băuturii cu alcool îi face mai atenți la recompensa alcoolului”, spune Dr. Kegeles. Eliberarea de dopamină în centrul plăcerii pare să întărească consumul de alcool și poate să contribuie la riscul de alcoolism.
„Cercetarea aceasta arată cât de important este să vedem exact ce se întâmplă în creier. Scanarea poate să ofere noi indicii despre cum diferențele în funcționarea creierului la oamenii cu antecedente de alcoolism pot contribui la dezvoltarea unei tulburări similare”, spune Cameron Carter, editor la Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.
Studiul acesta nu a urmărit participanții pentru a vedea dacă răspunsul exagerat în dopamină contribuie realmente la dezvoltarea unui alcoolism în măsură mai mare decât la cei fără istoric familial, dar această anomalie reprezintă în mod clar un risc.
Apărut pe sciencedaily.com
Articole precedente:
Recăderea în consum ar putea fi pe viitor tratată medicamentos
Celebrităţi cu probleme legate de alcool şi droguri
Ce se întâmplă în creier când bei alcool?