cum tii adolescentii departe de adictii

Cum ții adolescenții departe de adicții?

Statistici despre consumul de alcool la adolescenți

Problemele legate de consumul excesiv de alcool încep cu obişnuinţa, continuă cu abuzul şi pot duce spre depedenţă. Părinţii trebuie să ţină cont de faptul că organismul unui adolescent este mai vulnerabil decât al unui adult la efectele toxice ale alcoolului.

Studiile Organizației Mondiale a Sănătății din 2013 si 2014 arată următoarele statistici privind comportamentul copiilor şcolari, la grupele de vârstă de 11 ani, 13 ani, 15 ani. În 2007, 17% din copiii de 11 ani au raportat că consumă alcool o dată pe săptămână

România era atunci pe locul 3 la nivel mondial. În anul 2012 suntem pe locul I, 19% din băieţi şi 11% din fete consumă alcool. La 13 ani, 25% din băieţi consumă deja alcool, suntem pe locul 3. La grupa de 15 ani suntem pe locul 14. Creşterea este foarte mare, iar tendinţa este îngrijorătoare.

3 Soluții care pot ajuta la scăderea comportamentului de risc, în cazul consumului de alcool:
  • limitarea vânzării către minori a alcoolului
  • programele în familie și şcoală: educaţie despre un stil de viaţă sănătos, încurajarea copilul să facă sport, să aibă activităţi, să facă terapie
  • intervenţia în familie: acolo unde există vulnerabilităţi şi este necesară asistenţă socială.

Care sunt miturile care însoțesc consumul de alcool al adolescenților?

„Toată lumea bea ca să se relaxeze, nu dă dependență.”

„Alcoolul înainte de culcare te face să dormi mai bine.”

„Am mai mult curaj dacă beau, sunt mai placut.”

„Nu este o problemă dacă beau, bine că nu iau droguri.”

„Fetele nu beau sau beau mai puțin, băieții beau mai mult.”

„Nu se întâmplă nimic dacă bei la o petrecere.”

„O sa fiu cool dacă prietenii mei văd că tin la băutură.”

„Părinții mei mă lasă să beau la mesele de familie.”

De ce beau adolescenții alcool?

  • Consumul de alcool poate fi cauzat de presiunea grupului
  • Consumul de alcool se poate datora modelului învățat, în familie
  • Consumul de alcool este folosit abuziv la petreceri, pentru contact social
  • Consumul de alcool poate fi fi folosit ca recompensă imediată
  • Consumul de alcool poate fi folosit ca o evadare din realitate, o evadare de probleme
  • Consumul de alcool poate fi folsit ca și „tratament” pentru anxietate, depresie, stimă de sine scăzută
  • Consumul de alcool se îmbină de multe ori cu consum de droguri sau alte dependențe

Cum îți dai seama că adolescentul tău bea?

Îți dai seama că un adolescent bea atunci când consumul de alcool are consecinţe negative directe, asupra lui, sau indirecte, prin afectarea celor din jurul său.

Aceste consecințe pot fi: creșterea agresivității, izolarea excesivă, renunțarea la activități împreună cu părinții, absenteismul școlar, valorizarea consumului de alcool, discuții frecvente în care arată entuziasmul despre acest comportament.

Cât înseamnă prea mult alcool?

Consum moderat:

  • Bărbaţi ≤ 2 unităţi/zi
  • Femei ≤ 1 unitate/zi
  • Persoane peste 65 ani ≤ 1 unitate/zi

Consum de risc:

  • Bărbaţi > 14 unităţi/săptămână sau > 4 unităţi la o ocazie
  • Femei > 7 unităţi/săptămână sau > 3 unităţi la o ocazie

Consum nociv:

Un mod de a consuma alcool care produce consecințe negative sănătății fizice si/sau psihice. Includem aici consumul episodic de cantități mari de alcool (>6 unități la o singură ocazie), numit si binge drinking 

*1 unitate = 10g alcool pur = 1 bere (350ml) = 1 pahar de vin (125ml) = 1 shot (40ml)

La ce vârstă este indicat ca părinții să înceapă să discute cu copiii despre alcool și de ce?

A scăzut îngrijorător vârsta de debut al consumului de alcool în rândul tinerilor. Adolescenții declară debutul consumului în jurul vârstei de 13-14 ani în anturaj (la această vârstă copiii deja aud, știu, sunt în anturaje în care alcoolul poate fi disponibil, chiar dacă la început este privit ca ceva ”cool de încercat”). 

Așadar discuția despre alcool trebuie purtată în perioada preadolescenței (9-12 ani). Este important ca discuția să fie purtată mai repede decât începutul consumului si să evidențieze valorile personale, nu lozinci sau mesaje generale precum ”alcoolul îți omoară creierul”. Cei care pot comunica valorile lor și să le transmită copiilor sunt în special părinții.

De ce e important să discuți cu copiii despre alcool, în loc să te prefaci că nu există?

  • alcoolul este o realitate pentru copii, un subiect pe care îl aud în jurul lor
  • este important ca părinții să inițieze ei această discuție cu copii lor si să prevină astfel situația în care copiii să afle de la prieteni mai mari, să îsi formeze credințe eronate despre alcool sau chiar să fie inițiați în consum fără să știe real despre ce este vorba.
  • ajută copiii să îsi formeze valori de non-consum prin informațiile sau modelul parental (prin emoții de conectare, sprijin, protecție, disponibilitate, iubire necondiționată pe care le primesc în relația părinți-copil)
  • îi ajuți să aibă încredere în ei (așa fac față presiunii grupului, exprimă gândurile și alegerile pe care le au, fără teama respingerii)

Cum te poți informa corect ca părinte cu privire la alcool?

  • apelarea la profesioniști specializați în adicții
  • urmărirea subiectelor si materialelor despre droguri pe internet sau media, însă doar atât timp cât este dată sursa informațiilor, sunt realizate de profesionisti și instituții avizate terapeutice și medicale din domeniul sănătății și adicțiilor
  • este recomandată precauția în citirea nefiltrată a materialelor despre alcool sau droguri, deoarece pot fi și informații eronate, incomplete sau părtinitoare. 

Diferă modul în care trebuie să abordezi discuția cu copilul dacă s-a apucat sau nu?

Da, discuția este specifică momentului sau etapei în care este adolescentul cu privire la consumul de alcool. 

Dacă NU CONSUMĂ, trebuie avută o discuție inițială despre alcool, transmiterea atitudinii față de consum.

Dacă CONSUMĂ uneori, recreațional (foarte rar și doar în anturaj), este indicat ca discuția să fie făcută cu mult calm și să fie ascultat ce are copilul de spus, pentru a înțelege cum a ajuns să consume, cu cine, ce crede și ce simte despre asta. 

Dacă acesta CONSUMĂ ABUZIV (ori de câte ori are ocazia, cu episoade de consum crescut ca durată, frecvență, cantitate), discuția trebuie direcționată spre a-l face pe copil să reflecteze la situația gravă în care s-a pus și se pune continuând consumul. În cazul adicției de drog, pe lângă îndrumarea copilului către profesioniști specializați în adicții pentru a fi ajutat, este bine ca și părintele să ceară ajutor, pentru că mulți părinți pot reacționa impulsiv, sub conducerea fricii, a panicii, neputinței sau furiei, îndepărtându-și copilul și mai mult. 

Cum poți afla daca adolescentul tau are probleme cu alcoolul?

  • Întrebându-l direct (întrebările legate de consumul de alcool și de stilul de viaţă)
  • Chestionare (auto)aplicate (CAGE, AUDIT, AUDIT-C)
  • Discuție cu prietenii, apropiații sau cu rudele care au interacțiuni cu el
  • Răspunzând la câteva întrebări:
    – Ai observat schimbări de comportament mari? Este prea retras sau dorește să îsi petreacă timpul doar cu prietenii?
    – Își neglijează igiena sau aspectul fizic?
    – Și-a schimbat obiceiurile care îi făceau plăcere sau a renunțat complet la ele?
    – Și-a schimbat cercul de prieteni? Îți vorbeste despre prietenii lui?
    – Are nevoie de mai mulți bani? A devenit foarte irascibil sau este agresiv?


Dacă te ingrijorează aceste aspecte din viața lui sau ai răspunsuri afirmative, discută cu el si roagă-l să accepte să mergeți la un specialist( psiholog, consilier scolar) pentru o întâlnire, în care se pot evalua si clarifica aceste aspecte. 

Dacă un copil este într-un anturaj despre care părintele știe/bănuiește că utilizează alcool, ce poate face în astfel de cazuri?

  • să discute deschis cu copilul său despre aceste îngrijorări, pentru ca apoi să poată ști cum ar fi indicat să intervină 
  • dacă în anturaj se consumă alcool sau alte droguri, părintele poate transmite copilului recomandarea retragerii din anturaj prin aducerea de informații și/sau exemple personale în acest sens (experiențe personale despre situații în care a luat decizii legate de alegerea anturajului pe motive de siguranță, valori, confort etc.).

Ce faci când adolescentul tău are o problemă cu consumul de alcool?

Pașii pe care trebuie să îi urmezi când observi că adolescentul tău are probleme cu alcoolul:

Cu ce ajuta terapia? Trebuie să facă doar el sau împreună cu familia?

Terapia este un spațiu în care adolescentul este ascultat, pentru a înțelege cum a ajuns să consume, cu cine, ce crede și simte despre asta, ce l-a făcut să consume din nou, cum au evoluat episoadele de consum, ce credințe are deja formate, dacă este un episod de consum unic, un consum recreațional sau este deja un abuz de drog. În funcție de aceste lucuri, se poate vedea care sunt necesitățile de intervenție, informare, comunicare.

  • Se evaluează grupul de prieteni să se înțeleagă dacă abuzul de alcool este influențat de acesta,  în ce măsură copilul poate fi autonom de grup.
  • Se tratează probleme emoționale pe care adolescentul le are (precum anxietatea, depresia, stima de sine scazută, bulling) și le maschează bând.
  • Se discută faptul că abuzul duce la adicția de substanțe, o problemă gravă și cronică de sănătate psihică. Odată ce a ajuns la abuz, este indicat să se oprească din consumul de drog.
  • În cazul adicției de alcool la adolescenți, pe lângă îndrumarea către profesioniștii specializați în adicții pentru a fi ajutat, este bine ca și părintele să ceară ajutor, ca să formeze o echipă de sprijin.
  • Este importantă disponibilitatea familiei în recuperare, nu doar ca sprijin, ci ca implicare propriu-zisă, prin participarea întregii familii la ședințe de psihoterapie familială.

Cum ții adolescenții departe de adicții?

  • Le dai informații și ești un model parental care să îi ajute să își formeze valori non-consum.
  • Discuți cu ei și îi ajuți să trăiască mai ales emoțiile de conectare, sprijin, protecție, disponibilitate, iubire necondiționată pe care le primesc în relația părinți-copil, emoții care îi ajută să: aibă încredere în ei, să îsi formeze valori solide legate de consumul de alcool, să poată face față presiunii grupului.
  • Arăți copilului disponibilitatea și deschiderea pentru orice întrebări ar avea.
  • Asculți gândurile și opiniile pe care poate deja le-a format.
  • Spune-i că se poate baza pe tine.
  • Ești informat, ca părinte, despre actualitatea consumului de alcool sau alte droguri, substanțele cele mai consumate între adolescenți, efectele pe care le au, ce i-ar putea face să consume și care sunt provocările pe care le-ar putea întâmpina pentru a nu consuma.
  • Este important să nu te panichezi sau să te infurii dacă copilul îți povesteste ce știe despre alcool sau că a auzit că sunt colegi sau prieteni consumatori în anturajul lărgit. Este firesc să simți teamă, îngrijorare sau furie dacă descoperi că nu stii tot ce se întâmplă cu copilul tău, dar trebuie să îi transmiți clar că se poate baza pe tine.
  • Spune-i clar copilului că nu tolerezi consumul de alcool, că este o valoare de bază pe lângă toate valorile familiei pe care i le-ai transmis deja.
  • Ajută-l să dezvolte capacități de a face față presiunii grupului sau miturilor.
  • Mergi împreună cu el la terapie, faceți o echipă. 

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica