comportamente_adictii

7 comportamente comune persoanelor cu adicții

Progresia adictiei este graduala si de cele mai multe ori nici membrii familiei,nici prietenii nu-si dau seama ca ceva este in neregula decat atunci cand persoana consumatoare este dependentă.
Daca suspectezi consumul de substante la cei apropiati si vrei sa-I ajuti este esential  sa fii atent la comportamentul lor si mai apoi sa cauti ajutor specializat. Urmatoarele comportamente descrise sunt comune persoanelor cu adictii:

1. Retragerea si izolarea
Timpul pe care il petrece cu familia si prietenii este din ce in ce mai putin.Cu cat adictia este mai puternica focusarea pe activitatile zilnice este din ce in ce mai mica,concentrandu-se pe obtinerea drogului.

2. Secretomania
Deobicei, persoanele cu adictii experimenteaza vinovatia si rusinea si astfel vor face tot posibilul sa-si ascunda consumul.Devin experti in a-si pazi calculatorul,telefonul,ii manipuleaza pe ceilalti spunand adevarul doar pe jumatate sau mintind; iar cand sunt confruntati intra in defensiva.

3. Abandonarea hobby-urilor
Focusandu-si toata atentia si energia pe consumul de substante isi  abandoneaza activitatile care odata ii faceau placere.Cand adictia este puternica devine mai anxios ,experimenteaza depresia si poate manifesta o totala lipsa de motivatie.

4. Lipsa de la serviciu sau scoala
Cand drogul devine nr. 1 in calendarul zilnic vor avea mai putin timp pentru responsabilitatile de zi cu zi.Decat sa mearga la scoala sau serviciu prefera sa doarma sau sa continue petrecerea pentru a scapa de mahmureala.Daca observi ca ajunge la serviciu tarziu,pleaca devreme sau suna sa anunte  ca este bolnav, des – poate fi un semnal ca este implicat abuzul de substante.

5. Sume mari de bani cheltuite
Drogul nu consuma doar timp ci si multi bani.Personele cu adictii cer tot timpul bani.Tot ce castiga pleaca spre drog (nu-si platesc facturile,nu-si cumpara de mancare  si in general nu au grija de ei).Pentru a face rost de bani ajung sa-si vanda lucrurile proprii su ale altora.

6. Impulsivitate
Consumul de droguri si alcool scade nivelul de inhibitie si se pot pune  pe ei si ceilalti ,in pericol – conduc imprudent,cu mare viteza,se implica in activitati sexuale riscante ,sar de pe stanci sau alte comportamente similare care pot fi vazute ca producatoare de exaltare la fel ca drogul si alcoolul.

7. Infatisare schimbată
Abuzul de droguri este indicat in mod deosebit de faptul ca persoanelor cu adictii nu le mai pasa de igiena personala sau de cum arata.Peste un timp abuzul de substante cronic are un impact devastator asupra fizicului si psihicului  persoanei dependente.

Ce ar trebui sa faci daca suspectezi adictia?
Este important sa-l sprijini si sa-l incurajezi sa caute ajutor.Este nevoie sa eviti implicarea in comportamente  permisive,facilitatoare( sa-I dai bani,sa-I preiei responsabilitati,sa le rezolvi problemele,sa minti etc.) care nu fac decat sa agraveze comportamentele adictive.Este foare important sa vorbesti cu un specialist cu experienta in domeniu pentru a intelege care sunt obtiunile persoanei dependente pentru a se insanatosi.

Sursa: https://www.sobernation.com

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica