Accesibilitatea prețurilor

Prețul unei rezidențe este de 2500 lei, in care sunt incluse:

- cazarea în regim hotelier – camere single, cu baie in cameră;

- 3 mese pe zi – produse bio, locale;

- programul de tratament al dependentelor, cu cel puțin 2 ședințe de terapie în fiecare zi din următoarele tipuri: terapie individuală, terapie de grup, psihoterapie - dezvoltare personală și exercitii de mindfulness, terapie ocupațională, art-terapie, terapie sportivă - prin parcurgerea unor trasee montane, exercitii de gimnastica, jocuri sportive de indoor si outdoor;

- asistență medicală – monitorizarea tratamentului medicamentos pentru clientii care au prescrisa medicatie pentru dependență și afecțiuni asociate;

- evaluarea condiției fizice de către terapeutul sportiv: evaluarea aptitudinilor fizice, recomandări de îmbunătățire a sănătății prin activitate fizică și alimentație adecvată vârstei și nevoilor beneficiarului serviciilor rezidențiale.

Este importantă respectarea unui program în timpul rezidenței, însă în același timp rezidența este adaptată în funcție de nevoile clienților și de condiția medicală, de interesele și ablitățile pe care le au, de sex, vârstă, condițiile meteorologice. Această nevoie de a respecta un program este în același timp un principiu de rezidență și o necesitate exprimată de clienți pentru a ieși din „închisoarea dependenței”.
În rezidență, clienţii învaţă din nou să îşi organizeze activităţile şi timpul, să se conformeze regulilor, își spală vasele și mențin curățenia, mănâncă împreună, socializează în timpul pauzelor dintre sesiunile de terapie, se ajută unii pe alții, își oferă sprijin reciproc în timpul traseelor montane.

Totodată, apare uneori funcția de mentorat din partea clienților mai în vârstă și cu un consum mai îndelungat către cei mai tineri, se creează persoane-resursă cu care mențin legătura și după ieșirea din rezidență (fie prin telefon, dacă sunt din părti diferite ale țării, fie în cadrul tratamentului ambulatoriu), își oferă feedback-uri pozitive, învață să își exprime emoțiile împreună cu ceilalți în mod autentic, nemijlocit de drog, se raportează la ei înșiși ca la ființe umane și nu ca la droguri.

Trasee montane - la ce ajută traseele montane?

Misiunile montane

O parte importantă din tratamentul rezidențial este reactivarea abilităților personale de a atinge un scop și de a-și depăși limitele. În misiunile montane, clienții împreună cu terapeuții lor parcurg trasee montane, pe care echipa terapeutică le-a testat în prealabil, care au o durată de câteva ore și necesită un efort fizic de nivel mediu.

În traseele montane, clienţii au ocazia:

• să îşi schimbe atenţia de la gânduri, de la ceea ce se întâmplă în mintea lor la ceea ce se întâmplă în jurul lor;
• să se concentreze pe simţuri, pe ceea ce simt şi trăiesc în orice moment;

• să simtă acceptare faţă de sine, faţă de experienţele şi de trăirile personale.

La întoarcerea din misiunea montană, clienţii au ocazia de a povesti experienţa lor, de a împărtăşi în terapia de grup ce a fost nou pentru ei şi ce le-a atras atenţia, ce au descoperit despre sine, de a nota în jurnalul de rezidenţă emoţiile şi gândurile lor.

Obiectivele traseelor montane:

-          Reconectarea cu natura

-          Dezvoltarea spiritului de observație în ceea ce privește obiectele din natură, starea vremii (soare, vânt, diferențe de temperatură, zăpadă).

-          Dezvoltarea capacității de orientare în natură: pe drum forestier, în pădure, pe cursul de apă.

-          Adaptarea la condițiile de deplasare: mers pe șosea, mers pe drum forestier, mers prin zăpadă, mers în grup.

-          Crearea unor obișnuințe în ceea ce privește capacitatea de a se îmbrăca adecvat la mediul extern: zile cu soare, cu temperaturi fluctuante de la prânz spre după amiază, zile geroase.

-          Dezvoltarea capacității motrice generale prin mers, mers alert, mers pe diferite suprafețe (asfalt, zăpadă, pământ înghețat, gheață). De asemenea această capacitate motrică generală s-a făcut și prin folosirea bețelor de trekking. Acesta au crescut capacitatea de lucru la nivelul brațelor, a încheieturii pumnului, a sistemului circulator și a celui respirator.

-          Crearea unor situații pozitive în care clientul este angrenat, prin generarea de mici acțiuni motrice ludice și de loisir: datul cu sania. Acestea au fost activități plăcute care au generat stare de bine.

-          Furnizarea unor informații legate de orientarea după marcaje turistice oficiale.

-          Furnizarea unor informații legate de rehidratarea în timpul și în urma traseelor montane în sezonul rece.

-          Furnizarea unor informații legate de recuperarea și refacerea după efortul fizic depus pe traseele montane (duș, masaj, automasaj, hidromasaj)

Cand este recomandat tratamentul rezidential?

Rezidența este accesibilă tuturor pacienților care se confruntă cu o problemă de dependență, care sunt abstinenți de cel puțin două săptămâni/care au oprit deja consumul de substanță și doresc să primească tratament psihologic intensiv pentru menținerea abstinenței și prevenirea recăderilor.
O rezidență este o intervenție care face parte dintr-un pachet de tratament cu servicii integrate formulat împreună cu clientul. Poate fi un adaos la un tratament deja instituit pentru persoanele care au nevoie de intervenții mai intensive.
Intrarea intr-un program de tratament rezidential este optionala, decizia finala apartinand clientului. In unele cazuri, recomandarea pentru rezidentă este stabilita de concluziile evaluarii initiale a severitatii consumului de substanta si a dificultatilor emotionale asociate.
In cazul necesitatii unei interventii terapeutice intensive, programul rezidential este introdus in planul de tratament, alaturi de tratamentul in regim ambulatoriu. Astfel, pacientul începe tratamentul in Clinica Aliat din Suceava, participa la o rezidenta in Clinica Rezidentiala Dorna Arini, dupa care continuă programul terapeutic ambulatoriu.

Rezidența nu este un tratament de detoxifiere sau dezalcoolizare, nu este un tratament medical sau un tratament minune.
Persoanele care iau un tratament prescris de un medic trebuie să se asigure că au la ei dozele necesare pentru perioada rezidenței și trebuie să fi trecut de perioada sevrajului (au participat la un program de dezalcoolizare sau detox într-un spital sau în regim ambulatoriu).

Persoanele care nu participă la rezidență parcurg planul de tratament ambulatoriu stabilit impreuna cu echipa de specialisti.