femeie cu pahar de vin rosu alcoolismLa Clinica Rezidenţială Aliat din Suceava se face recuperare cu cei care au avut şi au diverse dependenţe. Iată ce spun doi dintre cei care au trecut pe acolo.

„Când nu beam, simţeam inhibiţie…“

„Am început să beau alcool după ce am terminat facultatea şi am mers la locul de muncă – un  dispensar medical comunal într-o zonă viticolă. Azi – unul, mâine  –altul, am intrat în anturajul iubitorilor de alcool.

Aveam 26 de ani şi o construcţie fizică bună. La început simţeam bună dispoziţie, un alt chef de viaţă, mai ales când eram înconjurat de alţi prieteni.

Eram mai vorbăreţ, mai descătuşat, mai zâmbitor, mai iubitor cu toată lumea şi cu femeile! Când nu beam, simţeam inhibiţie, mă retrăgeam în turnul meu de fildeş.

femeie dependenta de alcool.jpgDin experiența pacienților pe care îi întâlneşte la cabinet, cele mai comune și frecvente solicitări de tratament pe care le primeşte sunt cele legate de dependența de alcool, dependența de jocuri de noroc și de THC (canabis). Detalii de la Carla Manole, psihoterapeut la ONG-ul ALIAT.

Pe termen lung, creșterea consumului și negarea impactului asupra sănătății duc la creșterea problemelor omului respectiv. Atât în plan fizic, în cazul utilizării substanțelor, cât mai ales în plan psihologic și social.

Familia sau pacienții care conștientizează problema și impactul adicției asupra stării de bine apelează la un specialist.

În general, pacienții ajung la cabinet atunci când efectele negative ale dependenței devin vizibile și îi împiedică să mai efectueze activitățile obișnuite de zi cu zi, atât în plan personal, cât și social, familial sau profesional.

alina ciupercovici svUn centru de consultanţă şi detectare precoce a consumului periculos de alcool va fi funcţional la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, de la 1 iulie a.c.

Sub numele AlcoInfo, centrul este deschis de Clinicile ALIAT, în parteneriat cu Spitalul de Urgenţă Suceava. Managerul Clinicii ALIAT Suceava, Alina Ciupercovici, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă comună cu purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, că Centrul AlcoInfo are ca obiectiv detectarea precoce şi intervenţia psihologică în cazurile de abuz şi dependenţă de alcool. Managerul clinicii a explicat că serviciile oferite sunt complementare intervenţiilor din spital. ”Specificul acestui model de intervenţie constă în faptul că funcţionează în spitale generale, nu în cele de psihiatrie, şi vizează tratarea psiho-socială a afecţiunilor cauzate de consumul problematic de alcool. În prezent, la tratament ajung persoane după mulţi ani de consum abuziv de alcool, cu dependenţă cronică de alcool, când starea lor fizică şi psihică este extrem de precară, iar şansele de vindecare sunt mici”, a spus Alina Ciupercovici. Ea a subliniat că prin înfiinţarea acestor centre în spitalele generale, contactarea pacienţilor cu consum problematic de alcool se poate face precoce, ceea ce creşte şansele de recuperare la 80%.